- -
-
۲۶ مرداد ۱۴۰۱
ایلان ماسک میگوید ربات تسلا قد و وزن مشابه انسان دارد و برای انجام کارهای تکراری و خستهکننده تولید میشود. تسلا بات احتمالاً در زمینههایی مثل پختوپز نیز به کمک انسان خواهد آمد.
تسلا قصد دارد در اواخر ماه آیندهی میلادی از ربات انساننمای آپتیموس (Optimus) پردهبرداری کند. افشاگران بهدفعات دربارهی استراتژی تسلا برای ورود به بازار محصولات رباتیک گمانهزنی کردهاند و آنطور که ایلان ماسک، مدیرعامل این شرکت میگوید، خودروساز بزرگ آمریکایی برنامههای بزرگی در سر دارد.
ماسک اخیراً با رسانهی رسمی ادارهی فضای سایبری در چین مصاحبه کرده است. او در مصاحبهی خود روی ادعاهایی که تاکنون چند بار مطرح کرده مجددا تأکید کرد. ماسک میگوید تسلا بهدلیل سرمایهگذاری عظیم در حوزهی سیستمهای خودران بزرگترین شرکت رباتیک دنیا محسوب میشود. برخی از شرکتهای بزرگ فعال در صنعت رباتیک نظیر ABB قطعاً با این گفتهی ایلان ماسک مخالفند، اما آنچه ثروتمندترین فرد دنیا گفته چندان غیرمنطقی نیست. تسلا نهتنها در زمینهی نرمافزارهای زیربنای اتوماسیون (هوش مصنوعی و شبکههای عصبی) فعالیت میکند بلکه در حوزهی سختافزار (حسگر و محرکها) نیز فعال است.
پروژههای تسلا در زمینهی رباتیک روی رباتهایی متمرکز شده که چهار چرخ دارند. آیا واقعا میتوان از این فناوری در رباتی دو پا استفاده کرد؟ شاید تا چند سال پیش چنین دستاوردی بسیار دور از انتظار بود، اما اکنون قابل دسترس به نظر میرسد. صنعت فناوری به سرعت در حال تکامل است و در سالهای اخیر پیشرفتهایی که در سیستم راه رفتن با دو پا اعمال شده است باعث میشود تسلا به رسیدن به هدفش یعنی تولید ربات انساننما نزدیکتر شود.
سؤال مهمتر این است که رباتی انساننما چگونه جایگاه خودش را در مدل کسبوکار تسلا پیدا میکند. پاسخ این سؤال چندان برایمان مشخص نیست. ماسک در مصاحبهی جدیدش میگوید ایدهی تسلا این است که در نهایت رباتهایی خانگی برای هدفقراردادن بازار مصرفکنندگان تولید کند.
بررسیها نشان میدهد که بازار محصولات رباتیک خانگی هنوز خیلی بزرگ نشده و بسیاری از مردم حاضر نیستند متحمل هزینهی زیادی برای تهیهی محصولات رباتیک شوند. برخی از محصولات نظیر Roomba شرکت آیربات توانستهاند به محبوبیت قابل قبولی دست پیدا کنند. البته شکی نداریم که این بازار در گذر زمان تکامل پیدا میکند و با در نظر گرفتن تصاحب آیربات توسط آمازون، احتمالاً در سالهای آینده قرار است شاهد رقابت شدیدی در بازار محصولات رباتیک باشیم.
آیربات جاروبرقی رباتیک میسازد، بااینحال هدف تسلا یعنی ساختن انسان رباتیک بسیار جاهطلبانهتر و دستیابی به آن دشوارتر است. همچنان به پیشرفتهای زیادی در حوزهی فناوری و تولید نیاز است تا تولید انبوه ربات تسلا امکانپذیر شود. بهنظر میرسد ماسک از همین حالا در تلاش است تسلا را بهعنوان یکی از بازیگران صنعت رباتیک جلوه دهد، صنعتی که فعلاً خیلی رونق ندارد ولی در دهههای پیش رو احتمالاً بسیار بزرگتر خواهد شد.
ایلان ماسک در مصاحبهی خود میگوید خودروهای امروزی شبیه رباتهای هوشمند و بههممتصلی هستند که روی چهار چرخ قرار گرفتهاند. به گفتهی ماسک ربات انساننمای تسلا یعنی Tesla Bot قد و وزن مشابه انسان دارد، میتواند اشیای سنگین را بلند یا حمل کند، قدمهای کوتاه سریع بردارد و ازطریق صفحهنمایش روی سر خود با مردم تعامل برقرار کند.
به گزارش ZDNet، ماسک میگوید ربات تسلا برای اینکه بتواند کارهایی مشابه انسان انجام دهد باید هماندازه و همشکل انسان باشد و به همین دلیل تسلا بات با دو پا و دو دست طراحی شده است. تسلا قصد دارد رباتهای انساننمای خود را برای کارهای تکراری، خستهکننده و خطرناک تولید کند تا جای انسان را در این حوزهها بگیرند. تسلا همچنین امیدوار است که رباتهایش روزی بتوانند به میلیونها خانوار در زمینههایی مثل پختوپز، چمنزنی و مراقبت از افراد سالمند کمک کنند.
ماسک میگوید دستیابی به این هدف نیازمند این است که رباتها هوشمندتر شوند و ما انسانها بتوانیم آنها را بهشکل انبوه تولید کنیم. مدیرعامل تسلا میگوید «رباتهای چهار چرخ» این شرکت (خودروها) نحوهی سفر و حتی زندگی کردن مردم را تغییر دادهاند: «روزی که بتوانیم مشکل خودروهای خودران را حل کنیم، میتوانیم فناوری هوش مصنوعی را به رباتهای انساننما گسترش دهیم، رباتهایی که کاربرد بسیار بیشتری نسبت به خودروها خواهند داشت.»
ایلان ماسک گفته است که تسلا اولین نمونهی پروتوتایپ ربات انساننمای خود را در سال جاری میلادی تولید و روی بهبود هوش آن ربات کار میکند تا کمکم توانایی تولید انبوه رباتها را داشته باشد. به گفتهی ماسک در گذر زمان با افزایش مقیاس تولید و کاهش هزینهها مزایای رباتهای انساننما افزایش پیدا میکند: «در آینده رباتی خانگی ممکن است از خودرو ارزانتر باشد. شاید در کمتر از یک دههی دیگر مردم بتوانند بهعنوان هدیهی تولد، برای والدین خود ربات بخرند.»
گفتنی است که شیائومی در مراسم اخیر خود درحالیکه هیچکس انتظار نداشت، از رباتی انساننما به نام سایبروان پردهبرداری کرد. ربات سایبروان برخلاف آنچه تسلا قبلاً به نمایش گذاشت، توانایی راه رفتن هم دارد. به گفتهی شیائومی سایبروان افزونبر راه رفتن میتواند یکسری کارهای دیگر مثل برداشتن اشیا انجام دهد. مدیرعامل شیائومی میگوید تولید ربات انساننما بسیار هزینهبر است و تا زمانی که تولید ربات انساننما از نظر اقتصادی توجیهپذیر نباشد، سایبروان به تولید انبوه نمیرسد.
اشتراک گذاری با دوستان