- -
-
۲ بهمن ۱۴۰۰
طبق مطالعهای جدید، ۳۵ درصد از افراد گوشتخوار و ۵۵ درصد از افراد گیاهخوار از فکر خوردن گوشت آزمایشگاهی حالشان بههم میخورد.
گوشت کِشتدادهشده در آزمایشگاه، این قابلیت را دارد که درمقایسهبا روشهای کنونی صنعت کشاورزی با محیطزیست سازگارتر باشد. بااینحال، مطالعهای جدید مشکلی را در این زمینه آشکار کرده است: بسیاری از مردم از ایدهی خوردن این گوشت خوششان نمیآید.
در اینجا، دربارهی گوشت تولیدشده در آزمایشگاه با استفاده از سلولهای واقعی عضله حیوانات صحبت میکنیم. در آزمایشهایی که روی ۱،۵۸۷ داوطلب انجام شد، تقریباً ۳۵ درصد از افرادی که گوشت میخوردند و ۵۵ درصد از افرادی که رژیم غذایی گیاهی داشتند، اعلام کردند که حتی از چشیدن گوشت کِشتدادهشده نیز حالشان بههم میخورد.
بنابر این مطالعه، غیرطبیعیبودن ادراکشده از گوشت کِشتدادهشده عامل مهمی در نپذیرفتن آن بود. بدیهی است که اگر قرار است مردم این مادهی غذایی را بهطور گسترده بپذیرند، باید کارهایی برای تغییر نگرش آنها دربارهی این غذای پرورشیافته در آزمایشگاه انجام شود. پژوهشگران در مقالهی خود مینویسند:
گوشت کِشتدادهشده بهعنوان غذای جدیدی که بشر هرگز قبلاً با آن مواجه نشده، ممکن است بهدلیل غیرطبیعی بهنظررسیدن و ناآشنابودن و احتمالاً چندشآوربودن با شک و تردید مواجه شود.
پژوهشگران با بهکارگیری گروهی از افراد گوشتخوار و گیاهخوار، مجموعهای آزمایش انجام دادند و از شرکتکنندگان دربارهی واکنش آنها دربرابر فکرِ خوردن گوشت کِشتدادهشده براساس ذکر مختصری از این نوع گوشت و نحوهی تولید آن سؤال کردند.
همچنین، از شرکتکنندگان سؤال شد که چه چیزی موجب میشود از این غذا اجتناب کنند. از آنان خواسته شد تا پاسخ به جملاتی مانند «گوشت کِشتدادهشده مصنوعی بهنظر میرسد» و «احساس میکنم دارم چیزی را میخورم که از حیوان است» را درجهبندی کنند تا دلایل واکنش تنفر دربرابر این گوشت مشخص شود.
بهگفتهی پژوهشگران، باید با این ایده مبارزه کرد که گوشت کِشتدادهشده غیرطبیعی است. این پاسخ مشترک همهی داوطلبان بود؛ اگرچه واکنشها میان افرادی که گوشتخوار بودند و افرادی که گوشتخوار نبودند، نیز متفاوت بود. مطالعهی جدید بر مشکل موجود دربارهی جذابیت غذای کِشتدادهشده در آزمایشگاه برای گوشتخواران و غیرگوشتخواران تأکید میکند. گروه اول آن را بهاندازهی کافی مانند گوشت نمیدانند؛ درحالیکه گروه دوم آن را بسیار شبیه گوشت میدانند.
نشانههایی وجود دارد که نگرش به گوشت کِشتدادهشده را میتوان با نحوهی توصیف و تبلیغ آن تغییر داد. برای مثال، توصیف آن بهعنوان غذایی که شبیه گوشت حیوانات است، موجب کاهش تنفر در گوشتخواران شد. ناگفته نماند این کار موجب افزایش تنفر در گیاهخواران نیز شد. پژوهشگران مینویسند:
ارزیابیهای شناختی متفاوت از گوشت کِشتدادهشده ممکن است پاسخ تنفر عاطفی مشابهی را در گیاهخوران و گوشتخواران ایجاد کند. شناسایی مبانی این واکنش تنفر ممکن است برای درک این موضوع حیاتی باشد که چرا مردم گوشت کِشتدادهشده را نمیپذیرند؛ محصولاتی که آمادهی ایجاد آیندهای انسانیتر و سالمتر و پایدارتر هستند.
جایگزینی روشهای کنونی کشاورزی با فرایندهای تولید گوشتهای کِشتدادهشده مقدار آب مصرفی و حجم گازهای گلخانهای که وارد اتمسفر میشود و خطر شیوع بیماریهای عفونی در حیوانات را کاهش چشمگیری میدهد.
واکنش مصرفکنندگان به گوشت کِشتدادهشده قبلاً با درنظرگرفتن عواملی نظیر قیمتگذاری محصول و بیاعتمادی به دانشمندان علوم غذایی، درکنار احساس تنفر از خوردن گوشت تولیدشده در محیط آزمایشگاهی بررسی شده بود.
گوشت کِشتدادهشده در بسیاری از مناطق هنوز دردسترس عموم قرار نگرفته است؛ اگرچه بهنظر میرسد در آیندهی نزدیک چنین اتفاقی بیفتد. آنچه نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد، این است که مدتی طول میکشد تا بیشتر ما بتوانیم از خوردن آن احساس رضایت کنیم. پژوهشگران توضیح میدهند:
درک ارزیابیهای بنیادینی که موجب این واکنش تنفر میشود، برای ترویج مصرف پایدار حیاتی است. تغییر از گوشت تولیدشده به روش سنتی به گوشت کِشتدادهشده در آزمایشگاه مزیتهای زیستمحیطی، سلامتی و اخلاقی زیادی بههمراه دارد.
این پژوهش در مجلهی Journal of Environmental Psychology منتشر شده است.
اشتراک گذاری با دوستان